Moeder-zijn een stoomcursus meebewegen en loslaten

Je hebt plannen gemaakt op jouw vrije dag met je kindje(s). In de ochtend naar de bibliotheek. Afspreken met je vriendin met een kindje van dezelfde leeftijd. Een wandeling maken in het bos en je kind mee in de draagzak. Of gewoon heel even wat tijd voor jezelf op de bank tijdens het middagslaapje.

Maar….wat je vooraf had bedacht, blijkt helemaal niet te werken!

Een race tegen de klok. En jezelf.

Elke keer weer merk je dat het zo’n een race tegen de klok is. En dat niet alleen. Vaak loopt de dag sowieso anders dan je had bedacht. Al vanaf de geboorte van je kindje merk je dat het moederschap een stoomcursus is in de controle loslaten. Mijn advies: probeer niet stug te forceren wat je had bedacht of gehoopt. Beweeg juist mee waar mogelijk en wees dankbaar voor wat wél lukt.

Ook ik liep na de geboorte van mijn oudste zoon steeds achter de feiten aan. Wat dit voor mij illustreert is het volgende. Het geijkte droomritme van slapen-wakker worden-voeden-spelen en weer slapen kende ik vrijwel niet. Het slaapdeel van dit ritme was zo ongrijpbaar en stressvol, met als effect: geen ritme. Afspreken op gezette tijden bezorgde me stress. Want hoe moest ik van te voren nou weten hoe lang hij exact zou slapen. Of hij überhaupt in slaap zou vallen en ik tijdens het bezoek niet alleen daarmee bezig zou zijn. En zodra ik dacht dat we een soort van ritme te pakken hadden, veranderde dat in no time.

Onrust

Het gevolg: ik had continue een gevoel van onrust in me. De doorlopende race tegen de klok legde op een diepere laag wat bloot. Ik voelde namelijk veel weerstand tegen het feit dat ik totaal geen controle had over hoe de dag liep. En in plaats van me over te geven aan de situatie ging ik me vaak verzetten. Wat vervolgens leidde tot frustratie.

Wat dan wel?

Wat is dan de oplossing? Nog meer gaan plannen? Bij mij werkt dat juist averechts en verlammend. Maar wat dan wel?

Meebewegen en de controle loslaten

Meebewegen en de controle loslaten. Dus niet gaan forceren om wat ik had bedacht toch door te gaan zetten. Maar verwachtingen bijstellen. Aanpassen aan wat zich aandient, en gaan loslaten.

Het moederschap leerde me -en leert me nog steeds- door schade en schande wat voor mij en ons gezin werkt. Gaan meebewegen levert je zo veel meer rust en energie op dan steeds maar verzetten tegen wat niet werkt. Dankbaar zijn voor wat wél lukt levert zoveel meer op dan balen wat niet meer kan.

Moeder-zijn een stoomcursus meebewegen en loslaten
Moeder-zijn een stoomcursus meebewegen en loslaten

Een voorbeeld. Op de foto zie ik mijn kind genieten van de les Wobbelyoga. Mijn jongste zoontje zou ook voor het eerst meedoen. Maar werd die nacht ziek en was nog niet helemaal fit. Geen Wobbelyoga dus voor hem. Maar ook geen uitje met z’n vieren naar Fort aan de Klop waar we zo’n zin in hadden. En ook niet daarna gaan logeren bij oma wat het plan was. Hier baalden we echt van en ik vond het ik vond het sneu voor mijn zoontje en voor oma. Vervolgens ga ik na wat nog wel mogelijk is. En sta ik daar bij stil. Hier in alle rust in een fijne omgeving met aandacht bij mijn kind kunnen zijn die in aanraking komt met een nieuwe bewegingsvorm. Na afloop samen ontdekken dat de omringende bramenstruiken rijp fruit hebben. Dit gaan plukken en opeten.

Drie tips voor meebewegen en de controle loslaten in het moederschap

Merk je dat je het spannend of moeilijk vind om mee te bewegen in je verwachtingen rondom het moederschap? Ik deel hieronder 3 tips hoe je dit aan kunt pakken:

1. Sta stil bij je verwachtingen en beweeg mee binnen jouw invloedsfeer

Iedereen heeft verwachtingen, maar vaak staan we hier niet bij stil. Het woord zelf geeft het al aan; wachten op of het zo ook gaat. Probeer dit eens bewust te doen. Bewustwording van je verwachtingen levert je al op dat wanneer een situatie anders verloopt, je weet wat je eigenlijk had gehoopt.

In het moederschap lopen dingen vaak anders dan je vooraf hoopt of verwacht. Als het dan anders loopt, ga dan bij je zelf na wat binnen je eigen invloedssfeer mogelijk is. En kijk van daaruit hoe je verder wilt gaan. Wat binnen je invloedssfeer ligt is hoe je omgaat met een onverwachte of ongewenste situatie. En daar zit wat mij betreft een keuze. Daarin heb je altijd een keuze. Dit heeft voor een groot deel ook te maken met het toelaten van emoties die daarmee gepaard gaan. Zowel bij jezelf als bij je kind.

2. Onderzoek eens waarom je graag controle wilt houden

Wanneer het anders loopt, probeer dan niet stug te forceren wat je in gedachten had. Daarvoor is het belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom datgene wat niet lukt zo vervelend voor je is. Stel je zou bij vrienden gaan eten en je kindje meenemen en daar ’s avonds op bed leggen. Het lukt je kindje niet om daar in slaap te vallen. Waarom is dit gegeven zo vervelend voor je? Is het omdat je baalt dat je niet met vrienden kunt zijn? Is het omdat je zelf vind dat je dan een ‘slechte’ moeder bent? Is het omdat je denkt dat anderen je geen ‘goede’ moeder zullen vinden? Op zoek gaan naar jouw beweegredenen geeft je inzicht in je angsten en verlangens. Vervolgens kun je de angst of het verlangen wat daar zit mogelijk op een andere manier vorm gaan geven.

3. Dankbaar zijn voor wat wél lukt

Het bijzondere nut van dankbaarheid is dat het ons helpt om echt te genieten. Door stil te staan bij wat (nog) wel kan. Hoe vaker je dankbaar bent, hoe minder ruimte er is voor negatieve gevoelens. Dankbaar zijn voor wat je al hebt en wat (nog) wél kan helpt heel erg om te kunnen meebewegen en de controle los te laten in het moederschap.

Als je altijd streeft naar meer en beter, vergeet je dankbaar te zijn voor wat je al hebt. Onderzoek toont aan dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid. Dankbaarheid kan je namelijk helpen om de shift te maken van negatief naar positief. Ik raad je aan in te gaan op het gevoel achter de dankbaarheid. Waarom ben je dankbaar? Om terug te komen op de Wobbelyoga. Ik was dankbaar dat ik deel uitmaakte van een nieuwe ervaring van mijn kind op die grappige wiebelplank, van zijn enthousiasme en het plezier dat dit hem gaf, van het in verbinding zijn met mijn kind op een prachtige rustgevende plek in de natuur.

Vraag aan jou

Vraag aan jou: hoe verloopt het meebewegen en loslaten in het moederschap voor jou? Hoe doe je dit? En doe je dit alleen of samen?

Neem eens een gebeurtenis die je lastig vind in het moederschap. En ga eens bij jezelf na wat hetgeen is waarom je dit zo lastig vindt. Ik lees het graag in de comments.

Mag ik met je meedenken?

Wil je mijn professionele hulp als coach? Dat kan ook. Samen kijken we niet alleen waar je tegen aan loopt, maar onderzoeken we in de coaching ook wat jij kunt doen om meer rust en ruimte te creëren.

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag ? Ik nodig je graag uit om dat te doen. Je bent van harte welkom bij mijn coachpraktijk Meer dan Moeder. Ik help je graag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *