Heb jij het idee dat je het perfect moet doen als moeder?

Guess what?!

Echte moeders zijn niet perfect.

En perfecte moeders bestaan niet! Je bent al een goede moeder. Meer dan genoeg! Je bent al Meer dan Moeder.

Ja tuurlijk – logisch – inkoppertje, denk je misschien als je dit leest. Maar vraag jezelf eens serieus af;

Wij vrouwen leggen onszelf een enorme druk op, die nog hoger wordt als we eenmaal moeder worden. We willen veel en leuke quality time met onze kinderen, tijd hebben voor onszelf, ons geliefd voelen en verliefd zijn op onze partner, een gezellig sociaal leven en een flitsende carrière. En bovenal  onze kinderen het allerbeste geven. Want zeg nou eerlijk iedere moeder wil toch het beste voor haar kind!

Je innerlijke criticus

Voor wie of van wie houden we al die ballen altijd maar in de lucht? Dat zijn we vaak zelf. Het is de stem van onze innerlijke criticus. Deze dwingende innerlijke stem, die jou bekritiseert en duidelijk maakt wat je allemaal moet. Iedereen heeft deze stem. Het is aan jou in hoeverre je bewust bent van deze stem en hoe je hier mee omgaat. Deze stem leren kennen leidt tot een reëler zelfbeeld en een groter gevoel van eigenwaarde.

Perfecte moeders bestaan niet
Echte moeders zijn niet perfect
Je perfecte zelf uitdagen

Daag je zelf eens uit hoe realistisch het perfecte plaatje is dat jij in je hoofd hebt van jezelf? En wat is het gevolg van jezelf vergelijken met anderen die het ogenschijnlijk op papier goed voor elkaar hebben met een ‘kloppend’ totaalplaatje? Die andere perfecte moeder bestaat simpelweg echt niet. Ook al lijkt dat misschien zo, omdat ze niet of nauwelijks deelt hoe zwaar ze het moederschap soms vindt. Dat vindt zij ook heus wel. Ze zegt het alleen niet.

Stel je zelf de volgende vragen

Wat je kunt doen als het idee van ‘alle andere perfecte moeders’ in je opkomt is dit idee naast je neer leggen en negeren. Wetende dat iedereen wel eens twijfelt, onzeker is en onvolkomenheden heeft in het moederschap. En vervolgens bij je zelf te raden gaat:

1. Hoe is het voor je om in de stand van een ploetermoeder te staan? En wat doet dat met jouzelf?

2. In hoeverre kun jij op dit moment genieten van wat er is? En ben je in lijn met jezelf?

3. Kijk eens of je regelmatig stil kunt staan bij wat goed gaat, waar je tevreden mee bent en waar je trots op bent.

4. Wat vind jij belangrijk in het leven en wat wil jij met liefde gaan omarmen? En gaan koesteren? Als dit je vertrekpunt wordt stop je met het vergelijken met anderen en ga je leven vanuit je eigen waarden.

Jouw wensen en prioriteiten

Door op deze manier vanuit jezelf te redeneren ontdek je waar jouw wensen en prioriteiten liggen. Dat kan van alles zijn. Misschien wil je meer tijd doorbrengen met je kinderen of wil je juist meer tijd voor jezelf of een carrière najagen.

Wat het ook is, ik help je graag bij het ontdekken wat voor jou belangrijk is en hoe je kunt handelen naar jouw waarden, wensen en prioriteiten. Ben je benieuwd wat ik voor je kan doen? Deel het hier met me.

Wil je een reactie achterlaten of heb je een vraag ? Ik nodig je graag uit om dat te doen.